Tilbage til ABR - Hjørnet
Artiklerne er beskyttet af ophavsret - © ABR
 

2015 LD – skue i Bad Barmstedt

Fotos: Jeanne Granslev (hvor ikke andet er nævnt)

Resultatlisten

Bad Barmstedt er en lille hyggelig by i Landesgruppe 1 Schleswig Holstein. Her afholdes hvert andet år et Landesgruppe Schau på kredsens træningsplads noget udenfor byen på Pinneberger Landstrasse. Det er et populært skue, hvortil også mange danskere både udstillere og tilskuere finder vej. Arrangementet er også et besøg værd. For det første er det en rigtig hyggelig og afskærmet plads med et fint klubhus. Så er der også altid solskin og varmt, maden er fortrinlig, og kredsens kvinder demonstrerer deres suveræne evner til at bage kager. Så rammerne er på plads. Men også hundemæssigt er der noget at komme efter. Her dømmer hver gang nogle af de dommere, der skal dømme på BSZS, og det trækker selvfølgelig interessante hunde til. I år dømte Bundeszuchtwart Lothar Quoll de to ældste hanklasser, Johann Mayer dømte yngste hanner og hvalpe hanner, og Wilhelm Nordsieck dømte alle tæverne.

Hernede er der ofte tale om en lidt sindig start, og der gik over ½ time inden hvalpeklasserne kom i ringen. Det er værd at lægge mærke til, at i Tyskland har man et andet syn på hvalpeklasser end her i landet. Dels er der kun tale om aldersklassen 9 – 12 mdr. i modsætning til os, der går helt ned til 4 mdr., og dels er disse klasser altid meget små, hvor vi jo er vant til, at hvalpeklasserne ofte er de største. Det var især synligt på dette års HAS, hvor aldersgruppen 6 – 9 mdr. var skuets suverænt største klasse! At det er blevet sådan, kan nok have flere årsager. Man kan jo se på et kombi – skue som et klubarrangement, hvor medlemmerne samles om en fælles interesse, og hvor dyrene kan erhverve sig ringrutine, men hvis man ser på det, som det oprindeligt var tanken, at et skue var et avlsarrangement, hvor man også bedømte dyrene som avlsdyr, så skal man passe på med at tillægge hvalpeklasserne for stor betydning. Der er stadig en lang vej at gå for de små, og meget kan ændre sig under en udvikling. Jeg husker fra gamle dage en han som Baron v.d. Burg Wilbringen, der en overgang var særdeles populær som avlshan. Når hans hvalpe viste sig i de første klasser, imponerede de ved deres fremtræden, det var små færdige modeller, som charmerede ved deres stramhed og linjer, men ofte viste det sig, at de ikke slog til men kom til at mangle betydelighed som voksne. Det kan dog også vise sig, at det smukke førsteindtryk i mange tilfælde holder. Det var en hund som Eroson v. Messebau et eksempel på. Hans hvalpe var som små meget indtagende at se på, og mange af dem gennemgik en heldig udvikling og stod distancen som voksne.
Hvalpeklasserne her i Barmstedt var på henholdsvis 4 og 3 altså ganske små. I tæveklassen gik to halvsøstre efter Yoker v. Pendler foran. Et par særdeles velsnittede og velgående, meget lovende unge hvalpe. I hanklassen gik en dansk hund Hekami Ener. Han var nummer 4 på HAS, her blev han nummer 2. En meget tiltalende hanhvalp efter Laban v. Emkendorfer Park. Endnu et stk. Labanafkom kunne vi se i yngste klasse tæver, det var Walkini’s Raja. Hun var med i 9 – 12 på HAS, hvor hun blev SL 2. Her i Barmstedt kunne hun hævde sig på tredjepladsen.


Laban v. Emkendorfer Park

Laban har haft en del parringer i Danmark, men her kunne han ikke møde med mere afkom, hans hvalpe er endnu for unge. I Danmark kunne han til gengæld stille en fin afkomsgruppe fortrinsvis af dyr i alderen 6 – 9 mdr. Hans hvalpe er velsnittede og velvinklede med gode bevægelser, og de viser frisk optræden. Nu bliver det spændende så at afvente, hvordan de udvikler sig.

Det er jo som regel brugsklasse hanner, der afventes med mest spænding, selv om der også her er en tendens til, at de ”store” hanner kun vises i begrænset omfang. Det gjaldt til en vis grad også Barmstedt, hvor klassen var på 15 hanner. Ikke noget stort tal i forhold til tidligere tiders skuer men acceptabelt, det er jo tæt ved landets nordlige grænse, men der var en absolut præsentabel top. I spidsen gik VA Pacco v. Langenbungert.


Pacco v. Langenbungert, har været med fra starten. Her i 2011 stillede han i yngste klasse.

Han er jo en gammel bekendt, men man bliver ikke træt af at se på ham. Han har altid en meget flot præsentation, liv, udstråling og gangvilje præger ham, så man næsten glemmer, at han har begrænsninger i sit fremgreb, og det indvirker selvfølgelig på den ellers dynamiske bevægelse. Pacco har jo nu nogle år på bagen, men han kunne også møde op med præsentabelt afkom. I brugsklasse tæver, som var på 9 hunde, var de tre efter Pacco. Nummer 1 Sina a.d. Seevetaler Grund var en værdig vinder med kraft og betydelighed. Også nummer 4 og 5 var efter Pacco. I unghunde klasse hanner gik Paccosønnen Faust v. Hülsbach på andenpladsen, han var sg 11 på det seneste BSZS, han har desuden 2 højtplacerede søstre. Han er en smukt pigmenteret og harmonisk ung han.


Toppen af brugskl hanner

På andenpladsen i brugsklassen gik Pepe v. Kuckucksland. Han er efter Fulz di Zenevredo og dermed et barnebarn af Furbo degli Achei. Pepe står helt i faderlinjens type, stor og kraftfuld med harmoniske bevægelser og smukt pigment. På dagen var han lidt halt, hvilket hæmmede ham lidt. Han har aldersmæssigt endnu til gode at møde med afkom af betydning, men linjen var repræsenteret af en søn af Fulz. Det var Macho v. Lamorak, som var vinder i unghunde klassen. Han var sg 6 i yngste klasse i Nürnberg og en fin repræsentant for linjen.
Efter Pepe kom Vaiko v. Suentelstein. Han er efter Fred v. Rumbachtal og står i en lidt anden type. Han er en udtalt strakt hund med særdeles lange og smidige bevægelser. Hans store pels falder i øjnene. Som nummer 6 i klassen gik en halvbroder, også efter Fred, det var Happy de Zitan de Arco. Han har gode proportioner, er godt pigmenteret og velgående. Han er ung og mangler endnu den sidste udvikling. Han deltog på det danske HAS men kom for tæt på figuranten og måtte derfor udgå.
Som nummer 4 kom Nex v. Osterberger-Tal. Han var nummer 6 i unghundeklassen på BSZS sidste år, og også han fremtræder endnu som en ungdommelig hund. Han er dertil præget af en tiltalende vitalitet og gangvilje og viser en flot præsentation. Smukt pigmenteret, lidt kort i underbrystet. Han er et barnebarn af Paer v. Hasenborn. Endelig på femtepladsen Polo v. Arlett, som blev AVKL 4 på vores HAS. Polo er en særdeles veludviklet, velsnittet og velgående han med et godt pigment. Han er efter Yankee v. Feuermelder.


Den største klasse på skuet var unghunde klasse tæver, som Nordsieck jo også skal dømme på dette års BSZS. Her var 23 tilmeldte. Vinderen af klassen var Quendolina v. Amur, moderen VA Kaleya v. Amur er en datter af Paer v. Hasenborn, Faderen Gomez v. Externstein fører tilbage til Zamp v. Thermodos.


Quendolina v. Amur-
-
en meget kraft- og substansfuld tæve med et lidt kort kryds. Min favorit gik på andenpladsen, det var en italiensk hund Reina IV di Ca San Marco. Hun fører Vegas på fadersiden og Enosch v. Amasis på modersiden. En særdeles harmonisk og velsnittet tæve dertil meget velgående. I denne klasse faldt også nogle Yoker v. Pendler – børn i øjnene. De er af tiltalende type med harmoni og gode bevægelser. Den bedst placerede blev Chessy Kaizen, der blev sg 3. Også Landos Quartier Latin, der gjorde sig bemærket med sin afkomsgruppe på sidste års BSZS, havde et par gode døtre i denne klasse.


Sg2 og 3 i yngste hanner.

I yngste klasse hanner var toppen domineret af et par halvbrødre. Det var Optimus og Mark v. Pendler. Deres far Arre v. Hühnegrab står klart i erindringen fra sidste års BSZS, en imponerende, kraftfuld, stærkt pigmenteret ung han med en udtalt stærk overlinje. Han forsvandt umiddelbart efter skuet i Nürnberg til Sydamerika men nåede altså at efterlade sig et par næsten lige så imponerende sønner, hvor især Mark står i faderens tegn.


Mark v. Pendler

Marks mor er Corsika v. Pendler, som i en helt usædvanlig grad har vist gennemslagskraft, det gjorde hun også her, for hun er nemlig ikke bare mor til Mark, hun er også mormor til Optimus. Så man kan vist godt sige, at opdrætteren Wolfgang Meinen skød papegøjen, da han hentede moderlinjens ophav danske Team Pakas Daria til Tyskland. Arre havde desuden endnu en søn i klassen. Det var sg 9 Voodoo v. Frankengold. Et par gode hanner fulgte efter og hævdede sig, selv om det var svært at komme efter en sådan top. Det var Jeff du Sellenthal efter Hugh v. Eichenplatz og Kranichzug Oscar efter Yuri v. Osterberger-Land. Oscar er som sin fader en strakt hund. I samme klasse sås vinderen fra yngste klasse på HAS Pablo v. Nordteich, her blev han sg 11. Som sg 13 gik toeren fra vores HAS den svenske Schezzheims Tzar.
Yngste klasse tæver, var ikke stor blot 7 hunde og heraf var de 3 danske. Foruden førnævnte sg 3 Walkini’s Raja gik Team Marlboro Oline som sg 2. Hun er efter Djambo v. Fichtenschlag og Team Marlboro Kamiah. Hun var sg 3 på HAS, en harmonisk type, der falder godt i tråd med de mange gode tæver fra denne kennel.


Sg 2 og 3 i yk. tæver

Endelig kom Pacco datteren Edith de Al-Malaki på sjettepladsen. Klassen var ikke stor men med en god top. Vinderen Vanta v. Absela Samstag er en datter af Schumann v. Tronje og står i samme smukke type som faderen, som også andre steder har vist sin evne til at sætter sin type igennem.


Vanta v. Absela Samstag

125 hunde var tilmeldt, og selv om det gik lidt trægt med at komme i gang, var skuet afviklet i pæn tid ved firetiden. Endnu et vellykket skue i Bad Barmstedt.

ABR / sept. 2015

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

   

 
 
© 2001-2021 schaeferhunden.dk all rights reserved | index | top af siden