Sjove øvelser

 

Tekst og foto: Søs Dalgaard Jensen - www.hundeskolentrofast.dk
 

 

Balance øvelsen
Hvis vores hunde levede frit i naturen, var de helt afhængige af at have kontrol over deres krop og kunne balancere, hvis de ville overleve. Det er vores hunde selvfølgelig ikke. Men de har stadig brug for at bruge og udvikle disse evner. En anden fordel ved balanceøvelser er, at de kræver, at hunden bruger sit hoved frem for sine kræfter.

For at lave øvelsen skal du bruge noget, som hunden kan hoppe op på og gå hen ad. Det kan for eksempel være en træstamme, en træstub, en bænk eller andet. Det er kun din fantasi, som sætter grænsen. Du skal dog huske på ikke at vælge et sted, som kan genere andre mennesker. For eksempel er et bord med bænke et dårligt sted, fordi næste gang din hund hopper op på bordet, sidder der måske en familie og spiser madpakke.
Hvis du har en hvalp, skal du finde en meget lav træstamme eller træstub. Hvalpe har nemlig har ikke godt af at springe op og ned fra høje steder, før de er helt udvokset. Du kan sagtens lave øvelsen, men ikke for mange gange på gåturen og kun på små stammer eller stubbe.

Niveau 1
1. Find et roligt sted, hvor I ikke bliver forstyrret, og der ingen andre
hunde er.
2. Hav 4 - 5 godbidder i venstre hånd og 1 i højre.
3. Du holder godbidden i højre hånd foran hundens snude og fører hunden op på træstammen, mens du siger op.
4. Når din hund er oppe på træstammen med alle fire ben, siger du dygtig og giver hunden godbidden.
5. Hurtigt tager du en godbid fra venstre hånd over i højre og fører hunden hen ad træstamme. Mens hunden går, skal du ikke sige andet end dygtig.
6. Du går væk fra hunden i 10 til 20 sekunder, før du prøver igen.
HUSK, at det skal være sjovt, og at du må ikke tvinge hunden, hvis den er bange. Start på lave og små træstammer, og først når hunden er tryg ved det, kan du gå videre på højere stammer og stubbe.
Før du går videre til niveau 2, skal du lave niveau 1 rigtig mange gange.

Niveau 2
Nu ved din hund, hvad 'op' betyder. Du behøver bare at pege på det sted, hvor du vil have hunden til at hoppe op. Den kan også gå frem og tilbage på træstammen, uden du fører den med godbidden. Nu kan du begynde at lave øvelser på træstammen. Her skal du lære din hund at sidde på træstammen.
1. Find et roligt sted.
2. Hav 4 – 5 godbidder i din venstre hånd og 1 i din højre hånd.
3. Du holder godbidden i højre hånd foran hundens snude og løfter hånden opad og en lille smule bagud, mens du siger sit.
4. I samme øjeblik hunden sidder, siger du dygtig og giver den godbidden.
5. Du går væk fra hunden i 10 til 20 sekunder, før du prøver igen.

Niveau 3
Nu er din hund blevet rigtig god til at sidde på træstammen, og du kan begynde at få den til at sidde flere gang, mens den går frem og tilbage på træstammen. For eksempel kan du lave en sit-øvelsen i den ene ende af træstammen, få hunden til at gå ned i den anden ene, hvor I igen laver en sit-øvelse.
Du kan også få din hund til at lave andre ting på træstammen, for eksempel at vinke (se hvordan under "Se også vinke-øvelsen). Brug din fantasi til at finde på andre ting, som din hund kan lave på træstammen.

 

Må citeres med kildeangivelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

   

 
 
© 2001-2021 schaeferhunden.dk all rights reserved | index | top af siden